Archetype

De rechterhersenhelft

Niet alle beslissingen komen op rationele gronden tot stand

Het is vaak al moeilijk genoeg om het gedrag van een complex systeem te voorspellen. Nog lastiger wordt het, wanneer het individuele gedrag van de spelers in het systeem niet (direct) te verklaren is op basis van bekende feiten. Sommige mensen zijn onvoorspelbaar en/of niet consequent in hun reacties en beslissingen en dat introduceert een extra graad van onzekerheid. Er zijn theorieën die de linkerhersenhelft in verband brengen met rationele processen en de rechterhersenhelft met het gevoel en emotionele processen.

10 recente lessen

1.

Bouwen aan vertrouwen in onderzoeksdata, gegenereerd én beheerd door de burger
Holland Health Data Coöperatie: Het enthousiasme van burgers om mee te doen, wordt niet gedeeld door (deel van) professionals (ander denk_frame)

2.

Aanpassingen na misbruik subsidieregeling voor verduurzaming binnen MKB
In de opzet van de SVM-regeling is te veel uitgegaan van de goede bedoelingen van alle spelers in het veld. Helaas bleek een aantal adviseurs minder integer dan gehoopt en gebruikten zij de lage drempel om snel geld te verdienen zonder kwaliteit te leveren.

3.

Pilots kunnen mislukken, en leveren belangrijke inzichten op
De bekostiging van ziekenhuizen wordt vaak gezien als een publiek gefinancierd systeem. Het concept van VernieuwdeZorg, dat streeft naar verbetering van de gezondheidszorg door middel van meer private betalingen en extra bijdragen, werpt echter een andere blik op het systeem als geheel. Ongeacht of de geleverde zorg daadwerkelijk verbetert, roept dit idee bij velen een ongemakkelijk gevoel op.

4.

Betekenisvol informatiseren, doe het niet alleen
Vaak zijn er twee kampen bij innovatieprojecten met data: degenen die vertrouwd zijn met de technische aspecten en vaak enthousiast worden over de mogelijkheden, en degenen die door de technische complexiteit wantrouwend zijn en daarom terughoudend zijn. In de zorgsector is de tweede categorie vaak sterk vertegenwoordigd en vergt het individuen kritische reflectie op hun standpunten.

5.

Mislukte aanvraag subsidieregeling Levendig Brabant
Ik kan me voorstellen dat het de kunst is hoe je twee werelden (die van de ambtenaar die een solide regeling wil initiëren versus de MKB’er met altijd tijdgebrek en wellicht niet alle aandacht voor de kleine lettertjes) bij elkaar brengt. Over en weer kunnen er onjuiste aannames zijn over hoe de ander zal reageren.

6.

Star Wars hotel niet populair
Smaken verschillen: niet iedereen zit te wachten op een verblijf van twee dagen in een ruimteschip zonder ramen.

7.

OM zaak tegen De Mos
Het OM wil corruptie afstraffen uit een rechtvaardigheidsprincipe, maar de rechter moet genoeg feitelijk bewijs vinden dat er volgens de wet ook echt sprake is van corruptie.

8.

New Coke / Coke II
Consumenten die al fan zijn van cola staan niet open voor aanpassingen. Het maakt niet uit of de nieuwe versie eigenlijk beter smaakt, ze vinden het maar niks dat het drankje dat zij al lekker vonden wordt aangepast.

9.

Wet zorg en dwang gaat te ver
De verpleegkundigen krijgen het idee dat er geen vertrouwen is dat zij het vak waarvoor ze zijn opgeleid kunnen uitoefenen, terwijl de bedoeling van de makers van de wet enkel was om patiënten meer zeggenschap te geven. Aan de andere kant is de wet opgesteld uit beschermingsgevoel naar de patiënten, maar door deze wet worden de verpleegkundigen die hard nodig zijn weggejaagd.

10.

RMS Titanic
De directeur van White Star Line koos ervoor om het aantal reddingsboten te halveren, met als reden de verbetering van het uitzicht en dat hij bang was dat passagiers minder vertrouwen zouden hebben in het schip als er overal reddingsboten klaarlagen.