Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Nadat het grandslamtoernooi de US Open was overgestapt van groen naar blauw hardcourt haalde dit toernooi hogere kijkcijfers. De bal was door de meer contrasterende ondergrond immers beter te volgen op televisie. Vervolgens werd de Australian Open vanaf 2008 eveneens gespeeld op blauwe tennisbanen. Hockey deelde ook het succes met de blauwe ondergrond. Ook werden er toernooien gespeeld op paars en rood hardcourt. Plotseling waren allerlei verschillende kleuren ondergronden mogelijk, dit was voorheen niet aan de orde. Het Master 1000 toernooi in Madrid op gravel kreeg al een tijdje kritiek op de kwaliteit de gravelbanen. Het toernooi dacht ook succes te zullen hebben met de overstap naar een blauwe ondergrond en hierdoor ontstond in 2012 het idee van blauw gravel bij de eigenaar en organisator van het toernooi, Ion Tiriac. Tiriac probeerde zijn toernooi aantrekkelijker te maken, zo had hij ook eens alle ballen kinderen vervangen met modellen, dit werd niet goed ontvangen door het publiek.
Gravel bestaat uit gruis van kapotte rode bakstenen. Het enige verschil tussen rood en blauw gravel was dat het ijzeroxide dat zorgt voor de rode kleur werd verwijderd. Dit zorgde voor wit poeder, waar vervolgens blauwe verf aan werd toegevoegd. Dit proces maakte het gravel wel twee keer zo duur als gewoonlijk, maar Tiriac vond het blauwe gravel genoeg toegevoegde waarde hebben. Toen er werd aangekondigd dat het toernooi gespeeld zou worden op blauw gravel, kreeg de organisatie gelijk veel kritiek te verduren. Belangrijke spelers zoals Roger Federer en Rafael Nadal vonden het idee maar niets. Zij vonden het zonde van de traditie en geschiedenis van het gravel. Tiriac zei hun meningen te respecteren, maar niet te hoeven doen wat zij zeggen.
Op de openingsdag ging het al mis. Al jaren waren de banen te zacht, vanwege slechte waterafvoersystemen. Het blauwe gravel had hetzelfde probleem, maar dit jaar was het nog slechter vanwege de weersomstandigheden. Vanwege heftige regenval en hittegolven vlak voor het toernooi begon werd het een heel moeilijke ondergrond om op te spelen. Ook kristalliseerde het zout dat op de banen gestrooid werd om het minder vochtig te maken en de blauwe kleur te behouden, dit maakte de baan glibberig. Hier kwam opnieuw kritiek op van de spelers, in dit geval Novak Djokovic en Rafael Nadal. Zij gaven aan dat niemand blauw gravel iets vond. De baan was een goede ondergrond voor aanvallende spelers zoals Roger Federer, terwijl gravel normaal gesproken verdedigende spelers die gaan voor lange rallies bevoordeelt. Novak Djokovic en Rafael Nadal lagen er na de derde ronde uit, terwijl zij in het voorgaande jaar nog de finalisten van het toernooi waren. Roger Federer ging er met de titel vandoor. Een paar weken na het toernooi werd blauw gravel verboden voor het jaar 2013 door de Association of Tennis Professionals, die de ATP Tour organiseert. Alle spelers stonden achter deze beslissing. Rafael Nadal won in 2013 het toernooi van Madrid op rood gravel. Djokovic en Nadal wonnen de jaren daarna samen vijf van de zeven Madrid titels en Federer heeft na het jaar met blauw gravel nooit meer een finaleplaats op het toernooi behaald.
In 2012 organiseerde Ion Tiriac het eerste ATP-toernooi op blauw gravel. Blauwe hardcourt ondergronden waren de jaren ervoor steeds populairder geworden, deze maakten de sport makkelijker te volgen op televisie. De overstap naar blauw gravel werd echter minder goed ontvangen en het volgende jaar kleurden de banen van Madrid weer rood.
Reacties (0)